Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet

Cím: 6080 Szabadszállás Alsószőlők 2702/2

Weboldal: www.strazsatanya.hu

Telefonszám:

Társadalmi probléma, amivel foglalkoznak: Értelmi fogyatékos emberek számára munkalehetőség teremtése, életminőség javítása

Kedvezményezettek köre: Értelmi fogyatékkal élők

Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet

Fő tevékenység: Szálláshely szolgáltatás, szabadidős tevékenység


A szociális szövetkezet célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű – elsősorban értelmi fogyatékossággal élő – embereket, számukra munkahelyeket hozzon létre, és ezzel hozzájáruljon életminőségük javulásához. Vállalkozói tevékenységük a Strázsa Vendégház és Tanya működtetését, nyitott, ingyenes kulturális és szabadidős programok szervezését foglalja magában. Kiemelkedő programjuk a Strázsapróba elnevezésű képzés, amely komplexen kezeli a közoktatásból kikerült értelmi fogyatékossággal élő fiatalok helyzetét.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy szövetkezetünk 2016-ban elnyerte a „Legjobb Közösségfejlesztő Társadalmi Vállalkozás – Hozzáadott Helyi Érték Díj-at!

De valójában kiket nevezünk társadalmi vállalkozóknak, milyenek a társadalmi vállalkozók?
A társadalmi vállalkozók alapvetően az ügy, a küldetés elérése érdekében gazdasági tevékenységet folytató szervezetek. Szemléletmódunk szerint ez a társadalmi célok képviseletétől a gazdasági tevékenységek felé mozdulás, aminek motivációja a célok eléréséhez szükséges források megteremtése.
(naput.hu)”

Mi magunk úgy gondoljuk, nincs egységes módszer, amelytől egy vállalkozás varázsütésre társadalmi vállalkozássá válik. Minden eredményesen működő társadalmi vállalkozás a saját útját járja. Ami azonban mindannyiunkban közös, hogy leginkább csak a saját korlátainkban kételkedünk!

A mi utunk…

Tevékenységünket magánszállásadóként kezdtük, vállalkozásként folytattuk, majd megalapítottuk szociális szövetkezetünket azzal a céllal, hogy segítsük a régióban élő hátrányos helyzetű – elsősorban értelmi fogyatékossággal élő – embereket, számukra munkahelyeket hozzunk létre, és ezzel hozzájáruljunk életminőségük javulásához.

Vállalkozói tevékenységünk a Strázsa Vendégház működtetése, ahol évente sok száz vendéget fogadunk. Emellett tanyánkon integrált, mindenki számára nyitott, ingyenes kulturális és szabadidős programokat szervezünk.

Kiemelkedő programunk Strázsapróba elnevezésű képzésünk, amely komplexen kezeli a közoktatásból kikerült értelmi fogyatékossággal élő fiatalok helyzetét. A Strázsapróba nem csak az alapvető életvezetési feladatok terén nyújt segítséget, de munkagyakorlatot is biztosít, valamint hangsúlyosan és következetesen építi fel a helyi lakosokkal való kapcsolattartást. A közös programoknak köszönhetően a településen élők részéről megvalósult az el- és befogadás.

Akkreditált foglalkoztatóként munkát adunk strázsapróbás fiataljainknak, és a környék egyéb hátrányos helyzetű munkavállalóinak.
Vállalkozásunkkal fenntarthatóvá tettük a jó gyakorlatot, amely egyaránt szolgálja a helyi közösségeket, a fogyatékossággal élő embereket, családjaikat, és amely alternatívát kínál az integráció, illetve az inklúzió megvalósítására.

Hatásmérési tapasztalatok

Részt vettünk az Impact Academy első évfolyamában, létrehoztuk a tevékenységünket átfogó hatásláncot, mérési tervet dolgoztunk ki, infografikát készítettünk a saját társadalmi hatásunkról.