Skool

Cím: 2030 Érd, Kövező utca 26.

Weboldal: skool.org.hu

Telefonszám: +3670 451 7867

Társadalmi probléma, amivel foglalkoznak: IT szektor sokszínűségének javítása, IT szektorhoz kapcsolódó sztereotípiák lebontása

Kedvezményezettek köre: gyerekek

Skool

Fő tevékenység: technológiai fókuszú edukáció és inspirálás


A Skool csapatában 2014 óta azon dolgozunk, hogy a legmenőbb IT cégek és munkatársaik bevonásával mutassuk meg a technológiai szektor valódi arcát és az ott lévő fantasztikus karrier-lehetőségeket minden gyermeknek, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzet van a családja vagy az ország mely pontján él.
Indulásunk óta kiemelt figyelmet fordítunk a lányok elérésére, hogy ezáltal csökkentsük a szakmára jellemző “gender gap”-et. Eddig több mint 5000 gyermek vett részt ingyenes programjainkon, akik közül ma már több százan IT szakirányon tanulnak, vagy tech szakemberként dolgoznak.

DESIGN LEARNING BY SKOOL
mit jelent nálunk a tervezői gondolkodás?
A tervezői gondolkodás alapja egy nyitott, ugyanakkor logikus és kritikus alkotói szemlélet, mely együttműködő és kreatív problémamegoldásra nevel, ezért nagyszerűen használható az élet számos területén. A Skoolnál ezt a módszertant használjuk a felfedezés- és élményalapú tech foglalkozásokon – természetesen a gyermekek és fiatalok számára érthető és szerethető módon.

A design thinking egy kreatív megközelítésmód, ami a hétköznapi életben és a munka világában felmerülő kihívásokra segít válaszokat találni. Egy ötletből akkor lesz jó megoldás, ha az tényleg egyvalós problémára választ. Ez a jó megoldás az egyéni igények, a technológia és a kreativitás ötvözete lesz.
A módszer a designerek világából indult de ma már az üzleti életnek is szerves része. És úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy az oktatásba is beépítsük, mivel arra törekszünk, hogy a tanulás folyamata valódi kihívásokra keressen és adjon választ.

Célunk az, hogy felébresszük a gyerekekben a technológia iránti kíváncsiságot és érdeklődést, valamint feltárjuk számukra az ebben az ágazatban rejlő karrierlehetőségek sorát. A képzések alatt a hétköznapi életben megoldandó problémákra keresünk kreatív megoldásokat, a kódolást, mint a prototipizálás eszközét használjuk.

Olyan programnyelveket, mint a Python, a C++ vagy a Javascript, de a gyerekek számára fejlesztett programozási platformok sem maradnak ki az eszközeink közül, mint a Scratch, az App Inventor, a MakeCode vagy a MakeBlock. A programozás eredménye lehet egy weboldal, animáció, videojáték, egy elképzeléseinknek megfelelően viselkedő robot. A hangsúly azonban soha nem ezeken van, hanem egy történeten, és egy ahhoz kapcsolódó, megoldásra váró problémán.

MIÉRT A DESIGN THINKING MÓDSZERT HASZNÁLJUK?
- mert támogat téged a kreatív problémamegoldásban
- olyan megoldást adsz a problémára, ami valós igényekre válaszol
- a technológia gyorsabban változik annál, hogy konkrét eszközöket tanuljunk
- ha tech területre mész dolgozni, jó eséllyel olyan munkaköröd lesz, ami ma még nem létezik
- a kreatív gondolkodásé a jövő

Hatásmérési tapasztalatok

2017 óta mérjük az foglalkozásainkon résztvevő gyerekeknél bekövetkezett attitűd-változásokat. Felméréseink szerint már egy szombati foglalkozás is óriási segítség a lányoknak abban, hogy valódi lehetőségként tekintsenek a technológiai szektorra a karrierjük szempontjából. A hatásmérésnek köszönhetőn támogatóink is könnyebben megértik munkánk fontosságát, és az eredményeink is kézzelfoghatóbban jelennek meg számukra.